Mont Ventoux


Een fotografische pelgrimage over de berg die bekend is geworden door het geschrift dat Petrarca in de veertiende eeuw maakte. Dit wordt gezien als een keerpunt tussen de oude (religieuze) en de nieuwe (humanistische) wereld.

Deze serie is als een fotografisch klimverhaal van één dag. Een ochtend vol licht, weidsheid en warmte waarin de top bereikt wordt. Maar de afdaling is lang en eindigt in schemer.
De zoektocht is vooral een ronddolen over de berg waar het vooral gaat om een reis van de heldere zonovergoten top eindigend langs grotten in duisternis.

Destijds werd de berg nauwelijks betreden, vandaag de dag wordt de berg geëxploiteerd door toerisme, motoren en wielrenners. Wat is daarvan zichtbaar? Is de berg nog even huiveringwekkend, zijn er duistere stukken waar de lawaaierige toerist liever niet komt?

De abstraherende werking van zwart-wit fotografie geeft meer ruimte en betekenis aan de ervaring dan het ‘echte’ suggererende, op een realiteit willen lijken van kleurenfotografie. De opnames zijn zowel zonovergoten als in schemer en nacht gemaakt.