Bob Wielaard (1964) is een Nederlandse fotograaf. Hij is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Den Haag en volgde workshops aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hij werkte lang binnen de architectonische vormgeving. De laatste jaren ligt het accent op fotografie.
Reizen door de Schotse Hooglanden hebben zijn kijk en benadering tot het land en zijn fotografie diep veranderd. De enorme weidsheid van de natuur resulteerde tot een meer intuïtieve benadering. De vraag wat een landschap eigenlijk is, wordt bepaald door aspecten als ‘materialiteit’, menselijke aan / afwezigheid, herinnering, geschiedenis en gebeurtenis.
Zijn fotografie is voornamelijk monochromatisch.
Een zeker verlangen naar echte barietafdrukken, het beeld gevoel ervan, ontdaan van digitale scherpte en vanwege een groeiende aversie tegen beeldschermen, ontstond het plan om opnieuw met film te gaan werken. En wel flink ambachtelijk: het bouwen van een 6 x 12 camera en vervolgens een vergroter voor dat formaat.
De camera, de film, het landschap, het maken van de compositie onder een zwarte doek en het maken van prints in de donkere kamer. Het werken met deze camera is intens, intensief. Het vraagt een andere benadering van het onderwerp, meer een opnieuw ontdekken van het landschap dat om een nog onduidelijke reden met deze werkwijze beter aanvoelt.
En de tijd verstrijkt langzamer.
Exposities:
2025 Land en Sporen, kunstmuur Bloemendaal
2024 Land en Sporen, architectuurcentrum Haarlem
2022 Oorlogsbeton; Landschappen, Kunstlijn Haarlem, diverse locaties
2022 Louter uit begeerte, Visserhallen, IJmuiden
2021 Verloren [in] landschap, tijdens expo ‘landschappen’, Visserhallen, IJmuiden
2021 Verloren [in] landschap en Oorlogsbeton Seinwezen, Haarlem
2021 ‘Steeds op weg, altijd thuis’ en Oorlogsbeton, Galerie De Kolk, Spaarndam
2004 Majestueuze massa’s, architectuurcentrum Haarlem