2022

Louter uit begeerte. In de voetsporen van Petrarca.  Aankomend project.

Een fotografische pelgrimage over de berg die bekend is geworden door het geschrift dat Petrarca in de veertiende eeuw maakte. Dit wordt gezien als een keerpunt tussen de oude (religieuze) en de nieuwe (humanistische) wereld en wordt wel beschouwd als het begin van toerisme en alpinisme. Bob Wielaard hernam deze tocht en raakte al snel verdwaald op de berg. Tijdens dit ronddolen fotografeert hij wat hij ziet en innerlijk ervaart en mijmert hij over hoe de verhouding mens en natuur veranderd is.

Destijds werd de berg nauwelijks betreden, vandaag de dag wordt de berg geëxploiteerd door toerisme, motoren en wielrenners. Wat is daarvan zichtbaar? Is er van het beangstigende nog iets over, daar waar de lawaaierige toerist liever niet komt?

De abstraherende werking van zwart-wit fotografie geeft meer ruimte en betekenis aan de ervaring dan het ‘echte’ suggererende, op een realiteit willen lijken van kleurenfotografie. De opnames zijn zowel zonovergoten als in schemer en nacht gemaakt.

De wens om de top te bereiken, ‘louter uit begeerte’, leidde vooral tot een innerlijke dialoog. Moet de top wel bereikt worden? Gaat het niet meer om de weg er naar toe en het fotografisch verslag daarvan?