Bob Wielaard

meubelvormgeving - fotografie

Over mij / Bio

Ik ben ontwerper van meubels en verlichting. De meeste van mijn ontwerpen bouw ik ook zelf. Er zijn vaste ontwerpen die naar persoonlijke wens kunnen worden aangepast.
In opdracht maak ik ontwerpen op maat.
Daarnaast fotografeer ik, voornamelijk landschappen.

Ik ben opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, richting architectonische vormgeving. Mijn voorkeuren hebben altijd gelegen op het gebied van meubelvormgeving en architectuur. Mijn eindexamenproject (ontwerp voor een bibliotheek) werd genomineerd voor de Zuidhollandse vormgeversprijs. Met de uitvinders van een innovatief bouwsysteem ontwierp ik woningen. Deze staan op land (zoals woningontwerpen voor singles, een systeem om je eigen huis te ontwerpen (samen met mij), huizen voor Irak), of drijven op water (Haarlem, Delft). Eerder werkte ik samen met een interieurarchitect aan verbouwingen voor woonhuizen.

Vanaf 2012 richt ik me op het ontwerpen en bouwen van meubels uit massief bamboe plaatmateriaal. Dit materiaal is sterk en esthetisch, veelzijdig en milieubewust. Een uitstekende duurzame vervanger van hardhout; bamboe is het hardhout van de 21ste eeuw!

Van jongs af aan heb ik gefotografeerd. Naast het meubelontwerpen krijgt dit een steeds ruimere plaats. Vrijwel altijd heb ik zwart wit werk gemaakt uit eigen doka. Door eigen ervaringen in het landschap en de opkomst van digitale fototechnieken, met bedenkelijke consequenties, is mijn benadering van (landschaps-) fotografie de laatste jaren sterk veranderd en meer intuïtief geworden. Zie ook artist statement. Een serie over de architectonische waarde van graansilo’s, onder de naam ‘Majestueuze massa’s’, werd geëxposeerd in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem.

Afhankelijk van tijd en noodzaak maak ik vrij werk. Dit wordt soms geëxposeerd en is te zien binnen de exposities van het Wijngaardcollectief in Haarlem.
Over bamboe, kijk hier.

Per email kun je me bereiken op
bamboe (at) bobwielaard (punt) nl of
post (at) bobwielaard (punt) nl

Meubelwerk is te zien op mijn facebook pagina.
Foto- en ander werk is te zien op mijn facebook pagina.